Re-integratie werkgever
Professionele advisering en ondersteuning bij:
Wet verbetering Poortwachter (WVP)
Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet u als werkgever samen met uw medewerker aan de re-integratie werken. Het doel is om uw medewerker zo snel mogelijk (geheel of gedeeltelijk) weer aan het werk te krijgen. In de Wet verbetering poortwachter (WVP) staan richtlijnen en verplichtingen – bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid van de medewerker- voor werkgevers en werknemers. Zo moet er bijvoorbeeld binnen 8 weken na uitval een plan van aanpak worden opgesteld. En bij dreigend langdurig verzuim moet u een re-integratiedossier bijhouden. Hierin staat het verloop van de ziekte en de activiteiten die beiden hebben ondernomen om terugkeer naar werk mogelijk te maken. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig plaatsvindt en er naar de individuele omstandigheden en mogelijkheden van de medewerker wordt gekeken. Den Haan loopbaancoaching is hierin gespecialiseerd.
Re-integratie 1e en 2e spoor
Wanneer de medewerker na ziekte weer wil re-integreren, dan moet er volgens de WVP eerst worden onderzocht of die in staat is om terug te keren in eigen functie of een andere passende functie bij u. Dit noemen we ook wel re-integratie eerste spoor.
Hebt u geen mogelijkheden om uw medewerker na ziekte in eigen functie of een andere passende functie bij u werk aan te bieden, dan moet u de medewerker helpen een passende baan bij een andere werkgever te vinden. Dit noemen we ook wel re-integratie tweede spoor. Dit re-integratietraject wordt meestal tussen de 8e en 52e week na uitval ingezet. Vaak hebt u daar de deskundigheid niet voor en kunt u ons daarvoor inschakelen.
Den Haan loopbaancoaching is gespecialiseerd in WVP-trajecten. Wij houden ons dagelijks bezig met persoonlijke ontwikkeling, loopbaancoaching, assertiviteitstraining, sollicitatietraining, arbeidsmarktoriëntatie, netwerken en zijn op de hoogte van de huidige regelingen en subsidies.
Interne mobiliteit
Wanneer de talenten van uw medewerkers zo optimaal mogelijk ingezet worden, draagt dit bij aan de gezondheid van uw bedrijf en uw medewerker. Iedereen hierbij gebaat. Steeds meer bedrijven zien de noodzaak hiervan in en zijn bereid daarin te investeren. Interne mobiliteit kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Wij kunnen u helpen om uw medewerkers in hun kracht te zetten en u te laten zien wie ze zijn, wat hun kwaliteiten en drijfveren zijn en hoe die het beste ingezet kunnen worden. U helpt mee aan het werkgeluk van uw medewerker en verlaagt tevens het ziekteverzuim.
In iedere loopbaan wordt een medewerker geconfronteerd worden met de vraag of de huidige baan nog wel aansluit bij zijn/haar talenten, dromen en ambities. Den Haan loopbaancoaching helpt om antwoord te krijgen op die vraag. Samen met uw medewerker brengen we in beeld wat de huidige situatie is, wat de persoonlijke doelen zijn en hoe die behaald kunnen worden. Dit wordt vastgelegd in een actieplan.
De huidige kwaliteiten, vaardigheden, kennis, waarden, overtuigingen en ervaring worden onderzocht en afgezet tegen het toekomstbeeld van uw medewerker. Wat is de passie, droom en missie van uw medewerker. We coachen op persoonlijke effectiviteit en ontwikkeling en hoe alles concreet te maken in de praktijk. Zit uw medewerker op de juiste plek of kan die zich op een andere plek verder ontwikkelen en doorgroeien naar een plek waar die met meer passie zijn/haar kwaliteiten en vaardigheden kan inzetten voor uw bedrijf. Wij helpen u met interne mobiliteit tot meer betrokkenheid en tevredenheid van uw medewerkers wat uw bedrijf doet floreren.
Outplacement
Kan uw werknemer niet blijven vanwege een reorganisatie binnen uw bedrijf of omdat u niet verder wilt of kunt met uw werknemer, dan kunnen wij uw werknemer helpen bij het zoeken en vinden van een nieuwe baan. Uw werknemer krijgt tijdens het outplacementtraject begeleiding in het accepteren van het ontslag en het vinden van een nieuwe passende werkplek.
De goede begeleiding die wij u hierbij bieden, biedt uw werknemer meer kans om sneller een passende baan te vinden. De kosten van een outplacementtraject zijn volledig fiscaal aftrekbaar.
Wat doen wij?
Wij stellen samen met u en uw medewerker een plan van aanpak op. In dit actieplan wordt de doelstelling nader gedefinieerd en wordt er een planning gemaakt van de activiteiten die tot het gewenste eindresultaat moeten leiden. In het kort komen de volgende zaken aan de orde:
- Rouwverwerking van het ontslag;
- Het in kaart brengen van kwaliteiten, interesses, vaardigheden en competenties van de medewerker in een persoonlijk profiel;
- Sollicitatietraining;
- Hulp bij het vinden van een baan aan de hand van het persoonlijk profiel en het zoekprofiel (passende banen en vacatures);
- Begeleiding tijdens – en na plaatsing.
In een persoonlijk gesprek kunnen we u uitgebreider informeren wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.
Plan van aanpak
Nadat er voor Den Haan loopbaancoaching is gekozen, stellen we samen met de medewerker een actieplan op, dat ter goedkeuring aan u wordt voorgelegd. Zodra de goedkeuring hierop is ontvangen, gaan we zo spoedig mogelijk aan de slag met het traject. De begeleiding gebeurt op basis van individuele gesprekken.
In dit traject werken we samen met de medewerker ernaartoe dat die succesvol een passende nieuwe baan vindt bij een andere werkgever. Wij focussen op interesses en kwaliteiten van de medewerker en hoe die het beste ingezet kunnen worden in de nieuwe baan, daarbij rekening houdend met eventuele beperkingen. We maken gebruik van ons uitgebreide netwerk in de regio en de ruime ervaring en kennis van onze loopbaancoach.
Wilt u meer weten? Maak dan vrijblijvend een afspraak via 06 151 67 164 of mail ons info@denhaanloopbaancoaching.nl
Verzuim
Voorkomen is beter dan genezen
Als werkgever bent u verplicht het loon van uw medewerker door te betalen tijdens ziekte. De kosten van ziekteverzuim kunnen flink oplopen. Het zijn niet alleen de loonkosten, maar ook de kosten voor de verzuimbegeleiding en eventuele tijdelijke vervanging van uw zieke medewerker. Reden om na te denken hoe u uw bedrijf gezond kunt maken en houden. Wij kunnen u hierbij helpen.
De volgende maatregelen dragen bij aan het voorkomen van ziekteverzuim:
Uw medewerkers brengen veel tijd door op hun werkplek. Het is dus belangrijk dat die goed en veilig is om klachten te voorkomen of te verhelpen. Een kleine aanpassing zorgt vaak al voor een groot verschil. Denk aan veilig gereedschap, werkzaamheden afwisselen, af en toe pauzeren en meer bewegen en de bureaustoel goed afstellen. Den Haan loopbaancoaching beschikt over een gecertificeerde ergocoach beeldschermwerk die uw medewerkers professioneel adviseert hoe hun werkplek goed in te richten.
Het is belangrijk dat uw medewerkers zich kunnen ontwikkelen, doorgroeien en dat de zwaarte van het werk is afgestemd op hun mogelijkheden. Dit draagt bij tot een gezonder bedrijf en dat medewerkers graag bij u blijven werken en er stabiliteit in uw bedrijf ontstaat. Uw visie op opleiding en ontwikkeling van uw medewerkers kunt u vastleggen in uw personeelsbeleid.
Een goede relatie met uw medewerkers is essentieel voor een goede werksfeer en zorgt voor minder uitval. Laat uw medewerker niet alleen horen wat u vindt wat verbeterd kan worden, maar benoem ook de zaken die u waardeert in uw medewerker. U geeft daarin het goede voorbeeld om dat ook uw medewerkers onderling te laten doen. Het kost niets en verbetert de sfeer binnen uw bedrijf.
Medewerkers die uitdaging hebben in hun werk en het nut van hun werk inzien, zijn gemotiveerder en productiever. Door met uw medewerkers in gesprek te gaan over werkplezier, geeft u inzicht in hun werkbeleving. Soms is een kleine aanpassing voldoende om het verschil te maken. De medewerker voelt zich serieus genomen.
Wees oprecht betrokken bij uw medewerkers. Heb belangstelling voor ze en niet alleen in wat ze kunnen betekenen voor uw bedrijf. Een luisterend oor doet wonderen. Zo bent en blijft u op de hoogte van wat er bij hen speelt. Het verlaagt de drempel om zaken over het werk te bespreken zoals een hoge werkdruk, beginnende klachten of problemen in de privésituatie. Soms is het beter dat iemand van buitenaf met uw medewerker praat. Wij kunnen u helpen om coachgesprekken met uw medewerker te voeren om zo te voorkomen dat die uitvalt.
Verschillende signalen kunnen wijzen op toekomstig verzuim. Denk dan aan verminderde productiviteit, vergeetachtigheid en vermoeidheid. Als deze signalen niet snel worden herkend en ernaar wordt gehandeld, dan kan het uiteindelijk leiden tot verzuim en een burn-out. Neem signalen dus serieus. Wanneer u weet wat er speelt, dan kunt u samen in gesprek over een oplossing om uitval te voorkomen.
Mocht uw medewerker ondanks een goede en veilige werkplek, een goed personeelsbeleid en goede communicatie toch uitvallen, dan krijgt u als werkgever met de volgende zaken te maken:
Wat moet ik regelen rondom verzuim?
Als werkgever moet u zich in Nederland aan veel wet- en regelgeving houden. Dat geldt dus ook voor het onderwerp verzuim. Het inkomen van uw zieke medewerker moet worden doorbetaald en de zieke medewerker moet worden begeleid. Er zijn wettelijke verplichtingen op het gebied van verzuimbegeleiding en veiligheid. Is er een cao van toepassing? Dan is daarin geregeld hoe het loon tijdens ziekte moet worden doorbetaald.
Wat ben ik als werkgever verplicht?
Wilt u weten wat u moet regelen rondom verzuim? Er bestaan wettelijke – en eventuele cao-verplichtingen. U bent verplicht om er, samen met uw medewerker, alles aan te doen om hem of haar zo snel mogelijk weer gezond aan het werk te krijgen. Dit is vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter (WVP).
Voordelen en regelingen werkgever
Voor werkgevers zijn er interessante regelingen om mensen in dienst te nemen of in dienst te houden. Het is goed dat u weet wat er mogelijk is.
Want misschien levert dit u en uw werknemer voordeel op. Wij zetten er een paar voor u op een rij.
De no-riskpolis een aanmoediging om mensen met een (gedeeltelijke) arbeidsbeperking in dienst te nemen en te houden. Het houdt in dat u een ziektewetuitkering van het UWV kunt krijgen als u een werknemer met een ziekte of beperking in dienst neemt. Hierbij wordt 70% tot 100% van het dagloon van de medewerker door het UWV vergoed. Bovendien hoeft u ook geen hogere premie te betalen voor de ZW of als de werknemer na 2 jaar in de WGA terecht komt. Bent u volgens de cao verplicht een hoger percentage dan 70% uitkeren, dan kunt u hiervoor een verzoek indienen bij het UWV. Meestal wordt dit verzoek geaccepteerd
Hoe werkt het?
Een no-riskpolis hoeft u niet van tevoren aan te vragen. Wordt de medewerker ziek? Geef dan in de ziekmelding aan dat er sprake is van een no-risk polis. Let er hierbij op dat u de ziekmelding binnen 6 weken doorgeeft aan het UWV.
Voor wie geldt de no-riskpolis?
In de meeste gevallen geldt de no-riskpolis voor een werknemer die bij het begin van zijn dienstverband een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering heeft. Er zijn nog andere groepen waarvoor de no-riskpolis geldt. Kijk hiervoor op uwv.nl.
Geldigheid no-riskpolis
De no-riskpolis geldt meestal 5 jaar. De ingangsdatum is meestal datum dienstverband. In bijzondere situaties kan uw werknemer een verlenging van nog eens 5 jaar krijgen. Bijvoorbeeld als hij een ernstige ziekte heeft. De no-riskpolis geldt blijvend als uw werknemer een Wajong heeft of had of een artikel 7-WSW-dienstverband bij u heeft.
Een tegemoetkoming voor werkgevers die oudere werknemers (> 56 jaar) of werknemers met een arbeidsbeperking in dienst nemen of houden. Binnen 3 maanden na aanvang dienstverband moet er een doelgroepverklaring worden aangevraagd bij het UWV. Dat kan de werknemer doen, maar met machtiging van de werknemer kan de werkgever dit ook zelf doen. Zo houdt u als werkgever de controle over het tijdig indienen van de aanvraag.
Twijfelt u als werkgever of iemand het werk aan zal kunnen? Dan is een proefplaatsing misschien een goede oplossing. De werknemer kan dan 2 maanden met behoud van uitkering bij u werken. Gedurende deze periode hoeft u nog geen salaris te betalen. In deze periode hebt u de gelegenheid om te kijken of de werknemer goed functioneert. U verklaart dan op papier dat u van plan bent om de werknemer een arbeidscontract aan te bieden voor minimaal 6 maanden voor evenveel uren (of meer) als tijdens de proefplaatsing. Als u en uw werknemer tevreden zijn over de proefplaatsing, is een proeftijd van 2 maanden niet meer nodig en treedt de werknemer direct in dienst. Tijdens de proefplaatsing zorgt u ervoor dat de werknemer onder de dekking van uw aansprakelijkheidsverzekering valt.
Voorwaarden proefplaatsing
De werknemer:
- heeft een arbeidsongeschiktheidsuitkering en de verwachting is dat die zonder proefplaatsing moeilijk werk kan vinden óf
- heeft nog niet eerder in deze functie bij u gewerkt of komt na ziekte terug in eigen functie en moet er gekeken worden of die daarvoor nog geschikt is óf
- is minimaal 3 maanden werkloos en heeft een WW-uitkering en de verwachting is dat die zonder proefplaatsing moeilijk werk kan vinden.
Toestemming voor een proefplaatsing vraagt u aan middels een formulier bij het UWV. Nadat zij toestemming hebben gegeven, kan de proefplaatsing starten.
Maakt u als werkgever extra kosten om het werk voor uw werknemer mogelijk te maken? Dan kunt u bij het UWV een vergoeding aanvragen voor niet-meeneembare aanpassingen op de werkplek of in het bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn een aangepast toilet, een traplift of een aangepaste werkplek.