Re-integratie en UWV
Wanneer je een ZW-uitkering of AG-, WGA-, WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering van het UWV ontvangt, dan zal het UWV voor de re-integratie zorgen. Er zijn dan drie trajecten mogelijk, namelijk een zogenaamd Modulair-traject, een Werkfit-traject of een Naar werk-traject. Het doel van deze trajecten is dat je uiteindelijk betaald werk gaat vinden. Den Haan loopbaancoaching is een re-integratiebureau die je daarbij kan helpen.
We nemen samen met jou je Plan van aanpak van het UWV door en maken aan de hand van jouw wensen, kwaliteiten, mogelijkheden en interesses een re-integratieplan. We focussen daarin met name op wat je wél kunt, rekening houdend met je beperkingen. In onze persoonlijke gesprekken ondersteunen en begeleiden we jou zo optimaal mogelijk en werken we naar een succesvol resultaat. We helpen je met het maken van een goed CV en een pakkende motivatiebrief, het voorbereiden van een sollicitatiegesprek en het opzetten van een netwerk. We begeleiden mensen met arbeidsbeperkingen naar werk en maken daarbij gebruik van werkervaringsplekken in ons uitgebreide netwerk.
Wil je meer weten? Maak dan vrijblijvend een afspraak via 06 151 67 164 of mail ons info@denhaanloopbaancoaching.nl
Modulair-traject
Een re-integratietraject dat het UWV aanbiedt en erop gericht is om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt – omdat ze bijvoorbeeld al langere tijd uit de running zijn door heftige levensgebeurtenissen – te activeren om weer deel te nemen aan het maatschappelijk leven en/of het opbouwen van een sociaal netwerk buitenshuis. Maar ook begeleiding bij scholing valt onder een modulair traject. Hieronder volgt een uitgebreidere uitleg.
Er zijn drie situaties wanneer een modulair traject kan worden ingezet:
Wanneer je al langere tijd uit de running bent door heftige levensgebeurtenissen (bijv. ziekte, trauma, echtscheiding), dan kan het zijn dat je de grip op het leven bent kwijtgeraakt en in een sociaal isolement bent beland. Dan is er vaak ook sprake van een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel van deze modulaire re-integratiedienst is dat je wordt geactiveerd om weer deel te nemen aan een sociaal netwerk buitenshuis.
Tijdens een intakegesprek bespreken we samen met jou wat er nodig is om uit je sociale isolement te kunnen stappen. In een persoonlijk gesprek werken we o.a. aan eigenwaarde, zelfvertrouwen, assertiviteit, angsten overwinnen, praktische – en sociale vaardigheden ontwikkelen, structuur in de dag aanbrengen en een sociaal netwerk buitenshuis opbouwen. Wanneer dit succesvol is verlopen, ben je klaar om een vervolgstap te zetten richting de arbeidsmarkt.
Samengevat doorlopen we de volgende stappen:
- Belemmeringen inventariseren;
- Persoonlijke coaching (benoemen van kernkwaliteiten, vaardigheden en mogelijke valkuilen en daarin ondersteuning bieden);
- Structuur aanbrengen;
- Netwerk in kaart brengen;
- Contacten buitenshuis leggen;
- Activiteiten buitenshuis ondernemen;
- Evaluatie
Wanneer je je door een heftige gebeurtenis flink uit het lood geslagen voelt, kun je in een sociaal isolement belanden. Het kan je onzeker(der) maken, je wilt wat assertiever worden en je hebt meer behoefte om grenzen aan te durven geven. Wij helpen je om je persoonlijke effectiviteit te vergroten zodat je weer structureel maatschappelijk actief wordt.
Door krachtgerichte coaching krijg je een beter zelfbeeld, wat uiteindelijk leidt tot meer zelfvertrouwen. Het doel van deze modulaire re-integratiedienst is dat je fysieke – en psychische weerbaarheid – in relatie tot werk – wordt vergroot.
De volgende onderwerpen komen daarbij aan de orde:
- het versterken van je zelfbeeld;
- het leren grenzen stellen;
- het werken aan je zelfvertrouwen;
- het vergroten van je motivatie;
- je sociale vaardigheden versterken;
- een sociaal netwerk opbouwen;
- praktische vaardigheden ontwikkelen;
- communicatieve vaardigheden ontwikkelen;
- vrijwilligerswerk en sociale activiteiten bevorderen.
Wanneer blijkt dat je na het Werkfit-traject scholing nodig hebt om weer terug te kunnen keren naar het arbeidsproces, bieden wij je persoonlijke begeleiding, ondersteuning en coaching gedurende de opleiding.
Het doel van deze modulaire re-integratiedienst is dat je wordt ondersteund bij het volgen van een opleiding welke noodzakelijk is om weer aan het werk te kunnen. Met als resultaat dat de studie succesvol wordt afgerond.
Tijdens de begeleidingsperiode word je geleerd om:
- focus en structuur aan te brengen;
- planmatig te werken;
- taken en opdrachten uit te voeren die verband houden met je scholing.
Werkfit-traject
Een re-integratietraject dat het UWV aanbiedt en erop gericht is om mensen die een belemmering hebben vanwege ziekte of een beperking, klaar (fit) te maken voor de arbeidsmarkt. De begeleiding en coaching bestaat uit minimaal één van de volgende drie onderdelen:
- Assertiviteitstraining
- Mentale kracht versterken
- Verhogen van psychische – en fysieke weerbaarheid
- Kwaliteiten en valkuilen
- Rouwverwerking bij verlies of verandering van werk
- Leren omgaan met beperkingen
- Persoonlijke presentatie versterken met o.a. persoonlijk kleur- en stijladvies
- Kwaliteiten, competenties en vaardigheden in beeld brengen
- Omgang met leidinggevenden, collega’s en werkdruk wordt geleerd
- Sollicitatietraining
- Zorgen voor ritme en structuur
- Balans werk en privé
- Opdoen van arbeidsritme
- Ervaren en uitbouwen van belastbaarheid
- Loopbaancoaching
- Beroepskeuze
- Inzicht in drijfveren en interesses
- Een goed CV
- Een zoekprofiel
- Noodzaak scholing onderzoeken
- Kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt verkennen
- Netwerken
- Werkervaringsplaats/Stageplek/Vrijwilligerswerk zoeken
Na het Werkfit-traject kun je op zoek naar werk, eventueel met behulp van scholing of een “Naar werk-traject”.
Naar werk-traject
Een re-integratietraject dat het UWV aanbiedt en erop gericht is om mensen die klaar zijn om te werken, te helpen met het vinden van passend betaald werk. Wij maken hierbij gebruik van ons uitgebreide netwerk en benaderen actief werkgevers om de passende baan voor jou te vinden. Zie ook onze beschrijving van jobhunting en sollicitatietraining. Het kan zijn dat dit in fasen plaatsvindt: proefplaatsing, begeleiding, evaluatie, nazorg en contract. De volgende onderdelen kunnen hierbij aan bod komen:
Essentieel voor het vinden van een nieuwe baan is netwerken. De meeste vacatures worden ingevuld via netwerken. Daarom besteden we hier veel aandacht aan. Je brengt je eigen netwerk in kaart en gaat hiermee actief aan de slag om die goed in te zetten en verder uit te breiden. Wij helpen je hierbij.
LinkedIn is een belangrijk hulpmiddel bij het vinden van een nieuwe baan. Een goed profiel is daarbij noodzakelijk zodat duidelijk is wie je bent en wat je zoekt. Wij ondersteunen je bij het maken van een LinkedIn-profiel en adviseren je over de mogelijkheden van LinkedIn.
Een goed CV en een pakkende motivatiebrief geven jou meer kansen. Wij helpen je bij het maken hiervan en hoe je die per keer op maat kunt aanpassen. En heb je een sollicitatiegesprek? Dan helpen wij jou bij een goede voorbereiding.